Många sporthästar mår faktiskt dåligt


Postat av: Sara

"90 procent av hästarna hade förändringar i munnen och 70 procent hade direkta skador förorsakade av bettet och hur ryttaren använde sig av betslingen." så vidrigt. Jag vill bara spy på detta. Att folk inte kan vakna! Uppenbarligen vet ju eliten INTE vad dom gör.

2015-11-01 @ 12:46:08
Postat av: Ellie

Någonstans har det blivit fel och det är garanterat på 1900 talet? Jag träffade på en gammal bekant häromsistens som i fråga har en ganska så fin dressyrstammad kuse och tävlar på MSV nivå. Jag berättade att jag "beställt" ett ofött welsh cob föl som skall födas nästa år. Jag sa att jag vill gärna ha hästen till att ställa upp i engelska ridklasser för i dem skall hästen inte gå bakom lod utan vara rörlig och avslappnad. Jag fick en fnys tillbaka om att lång och låg inte är bra för hästen utan den är mkt mer bärig när den skrynklar ihop nacken?

2015-11-01 @ 13:07:33
Postat av: Karoline

Tack för att du tar upp det här!
Jag är så jäkla trött på att höra att "proffsen vet vad de gör och har rätt" hela jäkla tiden, lider med deras hästar.

Våra underbara djur som vänder ut och in på sig själva för att vara sin människa till lags :(

2015-11-01 @ 19:17:37
URL: http://myakhalteke.wordpress.com
Postat av: Johanna

Intressant, och sjukt att ingen reagerar? De siffrorna är ju hemska! Jag undrar när hästen gick från att vara en bästa vän och någon man var mån om till ett redskap för framgång och berömmelse. Någon gång vaknar väl även förbundet...

2015-11-01 @ 19:54:19
Postat av: Anonym

Jag har undrat länge varför ingen reagerar på bilder på gapande munnar och mungipor dragna långt bakåt. Så länge hästen böjer på nacken är den nöjd, eller? Kommenterar man får man ett spydigt svar om att man inte ridit någon grand prix. Det har blivit för normaliserat! Själv får jag kommentarer om att jag är löjlig som inte spänner åt aachenremmen hårt (och senare tagit bort helt pga hästens missnöje med den), för "tänk om hon gapar!". Ingen reflekterar över att hästen inte ska gapa, liksom. Vill min häst gapa så får den, för i sådana fall är det jag som måste ändra på något.
Ser dessutom alldeles ofta hästar som sågas ner i "form". Någonstans har det brustit och jag hoppas verkligen att vi kan få upp ögonen för det.

Ur en (hobby)dressyrryttares perspektiv, fast jag inspireras nog bra mycket mer av dig än av "dressyrfolk"... Keep up så kanske fler förstår en dag!

2015-11-02 @ 01:59:01
Postat av: Katarina

Jag har hört historier från en som varit mitt i det (och sedan gett upp och tagit avstånd på grund av allt våld) som ger mig mardrömmar. Riktigt hemska saker som klart går under djurplågeri-lagstiftningen. Jag håller helt med om att proffsen mycket väl VET vad de gör, det handlar inte om enstaka olycksfall utan ett stort, stort systemfel. Däremot får man vara försiktig med forskningen, jag har läst en del om bettrelaterade skador och t.ex. i en studie användes poloponnyer och galopphästar och där hade poloponnyerna skarpare bett men färre skador. Få studier är gjorda på "vanliga" ridhästar, än så länge. Den svenska studien tror jag är gjord på SLU och där tittade man på hästar som kom in till UDS (om jag inte minns fel..?)

2015-11-02 @ 06:40:49
URL: http://saganomensaga.blogg.se
Postat av: Lina Rönnbäck

Jag håller verkligen med om att det är ett problem att det är normaliserat. Jag tänker att det vore nog intressant att titta på mekanismerna bakom varför ridsporten verkar bygga på sån "idoldyrkan" där eliten inte får ifrågasättas. Kan det månne ha att göra med det militära ursprunget :p? Och det patriarkala systemet som numera upprätthålls av de kvinnliga gräsrötterna...

2015-11-08 @ 20:54:12
URL: http://linas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0