Lite tankar från helgens clinic


Postat av: annelie

Jag skulle jobba mycket med sitsen. Om du tittar på bild 2 och 3 syns det att du sitter i "fåtöljsits". Du tar spjärn med benen och trycker dem framåt. Tänk på linjen från öra till häl.Sitt inte så mycket på bakrumpan. Träna i sadel utan stigbyglar.

Svar: Du skulle vilja tippa mitt bäcken framåt alltså? :)
Alexandra Wirgart

2015-10-30 @ 13:58:15
Postat av: Vilma

Alltså åååååh vad jag hade velat vara med i helgen! Tröstar mig med att jag trots allt kommer vara ett helt halvår på Haväng sen och lägga allt fokus på hästarna. Jag tvingade dessutom mamma att träna lite fäktning med mig och Lois i ridhuset idag! ;)

2015-10-30 @ 15:52:41
URL: http://alderheim.blogg.se
Postat av: caroline - equiss - akademisk ridkonst

Det är otroligt svårt, för att inte skriva omöjligt, att placera sig i lodrät sits i denna typ av sadel med så korta läder eftersom den är långt bakåtskuren och naturligt placerar ryttaren på ändan. Alltså "fåtöljsits" eller i bakvikt. Vilket såklart vinklar bäckenet. Det är sadelns funktion. Med andra ord borde Alexandra välja ett annat alternativ att rida i om hon vill skola en mer lodrät sits. Sedan säger jag varken bu eller bä. Att komma upp i fältsits har sina fördelar men kan inte jämföras med skolridning i mitt tyckande. Likaså vill jag inte heller jämföra en hoppsadel med en skolsadel, de har helt olika syften och placerar ryttaren på helt olika vis med helt olika funktion.

Däremot kan en ryttare såklart tendera att falla i bakvikt oavsett sadel. Och det kan jag hålla med om att det är viktigt att försöka korrigera så att man hamnar mer på lårens insida och inte på "sittbenen," alltså på arslet bokstavligt talat. :)

2015-10-30 @ 16:40:47
URL: http://equiss.blogg.se
Postat av: Agnes

Alltså...
1. Alex sitter varken och spjärnar med låren eller i bakvikt på "arslet".

Alex har ett bra bakåtvinklat bäcken som gör det möjligt för henne att öppna upp vid lårbenshalsarna och därmed gör plats för hästen att resa halskotpelaren och samla sig mera. Sadeln skapar lite av en illusion att hon hamnar i bakvikt, i en skolsadel hade det inte sett ut så. Stigbyglarna är korta och tvingar därför fram benen något. följer man vad som händer i Alex ryggrad så ser man att den rätas ut och svanken försvinner vilket är ett tydligt tecken på att man inte sitter i bakvikt utan har ett korrekt vinklat bäcken. Överkroppen är, som Alex skriver, fortfarande i utveckling. Det tar inte en dag att ändra om sin kropp och sin sits. Att skola sin sits tar många långa timmar av arbete, framförallt när man vill undvika onödiga spänningar och ha en bibehållen följsamhet.

2015-10-30 @ 17:34:52
Postat av: annelie

Agnes jag hackar inte på Alexandra snarare tvärtom. Hoppryttare sitter inte på detta sätt i sina hoppsadlar och det beroor på att de ( flesta ) jobbar meb sin sits. Utan en bra sits kommer du inte framåt i din utveckling. Om du inte har en skolsadel släpp stigbyglarna. Ett bra hjälpmedel för att hitta sittbenen, och sittbenens rätta position är att sitta på små bollar. Du få även mer avslappnade ben efter som du inte kan knipa dig fast med knäna eller lätta i från sadeln med runpan, då ramlar bollarna bort.

2015-10-31 @ 07:40:33
Postat av: Anonym

Anneli: du skrev ovan att Alexandra sitter i fåtöljsits och spjärnar med benen - något som är vääääldigt tydligt att hon inte gör på varken bild 2 eller bild 3. Framförallt när man tittar på bäckenets vinkel och position vilket faktiskt är det absolut mest väsentliga i kråksången. Exakt hur benens position kommer ur lårbenshalsen varierar eftersom vi alla är mer eller mindre olika byggda. Vissa med specifika sitsproblem blir säkert hjälpta av att sitta på små bollar, men eftersom sitsen hela tiden är rörlig och dynamisk och varieras konstant utifrån vad du ber hästen att göra så kommer dessa bollar snarare vara i vägen och orsaka spänning i skinkorna än att tillåta en följsam och ledande sits. Inte minst när man börjar arbeta med skolorna i trav och galopp, galoppiruetter och liknande som kräver ett bäcken som kan ge hästen utrymme. Det handlar öht inte om att sitta på små bollar utan att i sin sits bereda plats för hästens kropp och dynamiska rörelsemönster. En statisk sits hindrar hästens samlingsförmåga och att kraften från bakbenen överförs genom ryggen och lyfter framdelen.

2015-10-31 @ 10:35:15
Postat av: Erika

Öppna höfterna! Tänk Flashheart, be Flashheart.. ;) https://www.youtube.com/watch?v=yP1vSIOmCc4

2015-10-31 @ 10:51:56
URL: http://teambjorkas.blogg.se
Postat av: annelie

Anonym Alexandra sitter i fåtöljsits dessutom var jag tydligen otydlig. Givetvis ska du inte ha bollar när du rider skolor jag är inne på skritt när vi tränar sits.En välbalanserad och avspänd sits är grunden i all ridning.Att lära sig hur man får bättre koll på vad som händer med sitsen när man tex spänner en sätes muskel, eller din höftböjar muskel, svankar eller krummar med ländryggen och faller fram eller bak med överlivet. Såväl små som större rörelser påverkar sitsen i allra högsta grad.Axel, höft, häl, är inget självändamål i sig utan är en position som ska hjälpa ryttaren till balans och stabilitet. Du måste känna dig bekväm i den här positionen. Tänk dig att om någon helt plötsligt skulle dra bort hästen så ska du landa på fötterna, inte trilla framlänges eller baklänges.Genom att sträcka på nacken eller halsryggen så sträcker du på hela ryggen vilket gör rörelserna stabilare. Känner du att det drar i midjan och den blir ”smalare” så har du gjort rätt!Ländryggen ska vara avslappnad och inte kupad åt något håll.Bäckenet tar emot rörelsen och låter rörelsen ”gå igenom kroppen” för att kunna sitta med i hästens rörelse istället för ”mot” den.Grunden är att du hela tiden ska känna båda dina sittben. Knäet ska peka rakt framåt och ligga platt mot sadeln. Det ska vara så vinklat att foten hamnar bakom ryttarens tyngdpunkt.

2015-10-31 @ 12:16:26
Postat av: Caroline

Himla tråkig ton det blev här tycker jag. Skärpning! Man bör kunna belysa en fråga utan att det ska behöva bli dålig ton. Det är ingen här som kritiserar Alexandra som ryttare. Hon är för sjutton en av mina närmsta vänner. Däremot ÄR hopsadlar bakåtskurna och den normala sitsen i hoppsadel blir i lätt bakvikt, för att man lätt ska komma upp i avlastningssits. Det ÄR skillnad på olika sadlar och därmed blir sitsen olika. Herregud.

2015-10-31 @ 13:15:33
Postat av: annelie

Det är verkligen inte meningen att vara tråkig i tonen. Hoppryttare sitter inte i fåtöljsits och det beror på deras träning av sits axel,höft,häl.Det skulle inte funka att komma upp ur sadeln om du sitter i bakvikt. Prova att sitta på en stol med benen för långt fram och res dig.

2015-10-31 @ 13:25:36
Postat av: Caroline

Himla tråkig ton det blev här tycker jag. Skärpning! Man bör kunna belysa en fråga utan att det ska behöva bli dålig ton. Det är ingen här som kritiserar Alexandra som ryttare. Hon är för sjutton en av mina närmsta vänner. Däremot ÄR hopsadlar bakåtskurna och den normala sitsen i hoppsadel blir i lätt bakvikt, för att man lätt ska komma upp i avlastningssits. Det ÄR skillnad på olika sadlar och därmed blir sitsen olika. Herregud.

2015-10-31 @ 13:37:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0