Att rida med "skjuten rygg"


Postat av: Linn

Intressant inlägg! :)

Svar: Kul att du tycker det! Det är ett spännande ämne, minst sagt!
Alexandra Wirgart

2016-03-10 @ 12:59:48
URL: http://linnengel.blogg.se
Postat av: Sara

Kunde inte sagt det bättre själv! Och antagligen inte lika bra heller, haha :) Tummen upp.

Svar: Grajt! :D
Alexandra Wirgart

2016-03-10 @ 18:34:33
Postat av: Elisabet

Du har alltid så intressanta tankar :) Jag kan skjuta in lite från ett sjukgymnastperspektiv, o hur man resonerar kring människor för att just skydda ryggkotorna. Jag tror nämligen man behöver lite både och. Om man använder bakdelen som hävstång för att lyfta bogen utan att samtidigt ha en bra magmuskulatur så blir det lite som en människa som lyfter med svankande rygg, vilket skapar påfrestning på ryggkotorna och förkortade ryggmuskler. Jag instruerar mina patienter med ryggproblem att först aktivera de djupa magmusklerna för att göra ryggkotorna stabila, antingen i neutral position (med naturlig svank) eller något vinklat bäcken (något uträtad svank), och sedan utföra ett lyft eller en aktivitet som är påfrestande för ryggen med hjälp av benen. Jag tänker att det kan funka ungefär på samma sätt med hsäten, först måste du ha en bra djup magmuskulatur och kunna be hästen att aktivera den för att skydda sin rygg, och sen be den vinkla bakbenen för att nyttja hävstången. Förstår du hur jag menar?

Svar: Ja, jag förstår precis! Och jag tror också magmusklerna är otroligt viktiga, eller det är åtminstone det jag utgår från. Min fundering är lite vidare: en "skjuten" rygg borde ju aktivera mer övre magmuskler, medan "hävstångs-principen" mer bör jobba med buken? Funderar även på om inte "den skjutna ryggen" skulle kunna vara rätt bra rehab träning för en häst med ryggproblem som ex. kissing spines. För Ida som varit fruktansvärt svankig har jag ju försökt utnyttjat allt det här. Jag tror det här kan vara en väldigt bra övning för många hästar!
Alexandra Wirgart

2016-03-11 @ 06:53:41
Postat av: Agnes

Villet intressant inlägg! Vill ut o träna o känna på detta lite på min häst. Så svårt bara att få variationen tycker jag...

Svar: Det är jättesvårt att hitta rätt mängd variation!
Alexandra Wirgart

2016-03-13 @ 11:25:26
Postat av: Jenny

Intressant inlägg! Du får gärna skriva lite mer om ridövningar om du har några, tänker att det kan vara bra att växla lite mellan skjuten rygg och skelettet som hävstång under ett ridpass, för både häst och ryttare. Tänker att ryttaren lär sig hur hästen går i de olika rörelserna, kan utveckla någon sorts kommando för dem vilket i sin tur hjälper hästen att enklare förstå vad ryttaren vill.

Skulle även annars önska lite mer tips på övningar, allt från halt till galopp :)

2016-03-16 @ 13:31:33
Postat av: Elisabet

Du har helt rätt, skjuter du rygg så borde du logiskt sett lindra kissing spines på en häst. I Frankrike används den tekniken för människor med trång ryggkanal, det kallas verrouillage du dos och innebär att du bakåttiltar ditt bäcken med hjälp av magmusklerna vilket rätar ut svanken och ger mer plats i ryggmärgskanalen. Nu skiljer ju sig människa och häst åt i anatomi o biomekanik men jag tänker att man skulle med en häst be den jobba i lite lägre form och använda magmusklerna för att skjuta rygg som du säger. Däremot går det ju inte att göra så och be hästen använda hävstång i högre form (biomekaniskt omöjligt att samla med skjuten rygg), då måste du istället jobba de djupa stabiliserande magmusklerna och låta ryggen vara i neutral position, annars blir du för framtung, gissar jag? på bilder borde skjuten rygg ge mer rund och större mage (stora muskler som kontraherar sig ökar i volym när kortar sig ta tex när du kontraherar din biceps), och djupa magmusklerna mer indragen med konturen synlig (tvärgående tunna muskelfibrer, tex när du aktiverar bukmuskler om du ska hosta, känn på din mage vid sidan av höftkammarna).

2016-03-19 @ 10:11:25
Postat av: Klara Forsström

Ja vad ska jag säga, tycker att jag upprepar mig varje gång jag går in på din blogg haha. Men du är så klok och allt du skriver om är så intressant och lärorikt! :)

Svar: Tack! Det värmer och peppar dock, så inget mig emot <3
Alexandra Wirgart

2016-03-23 @ 18:48:12
URL: http://klaraforsstrom.wordpress.com
Postat av: Heidi

Hej! Har precis börjar läsa din blogg och har läst det här inlägget flera gånger. Jag har alltid fått höra att hästen ska lyfta på ryggen (skjuten rygg alltså) för att få plats med bakbenen under magen?. Så jag undrar lite varför ska man inte ha hästen gåendes med "skjuten rygg" jämt? Tack för en bra blogg! :D

2016-03-24 @ 21:11:27
URL: http://hoofsteps.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0