Lite om gramanen


Postat av: Marica

Sjukt bra inlägg verkligen, detta borde folk verkligen läsa och ta åt sig av, riktigt suga in informationen! Hästvärlden behöver flera som dig!!!

Svar: Åh tack, jätteroligt att höra!
Alexandra Wirgart

2014-01-04 @ 16:56:09
URL: http://maricalindberg.blo.gg
Postat av: Olivia - Hon med fölet

Bra som vanligt Alex!

Jag vågar egentligen inte ha så mycket åsikter då jag tycker mig ha för lite kunskap om just ridning. Men jag kan dessa grunder och har läst mycket, men aldrig tränat och fått riktigt lära mig det i praktiken då jag är helt själv i stallet var dag.

MEN något jag har märkt, väldigt, är hur otroligt mycket starkare och mer korrekt form mina hästar får om de får vara "stolta" samtidigt. Och stoltheten tycker jag mig se komma fram just när man har rätt lite utrustning. Min kuse har tillexempel lättast att hitta det mer korrekta formen när hon inte har så mycket stöd i huvudlaget. Då tar hon som ett större ansvar och bär upp sig och jobbar mer "med buken" än när jag försöker "fippla mig" fram till någon typ av position.

Kom bara på det när jag läste det här. Hur mycket den mentala stoltheten även kan göra och hjälpa i den fysiska uppbyggnaden... :)

Svar: Jag upplever precis samma sak! Ju stoltare häst - ju bättre form, och tvärtom! Har märkt det mycket på Ida för ju stoltare hon har blivit, ju bättre har hon bärt sig, och ju bättre hon bärt sig, desto stoltare har hon rört sig. Det har blivit som en bra cirkel!
Alexandra Wirgart

2014-01-04 @ 18:04:30
URL: http://vivanolivia.blogg.se
Postat av: Caroline - EQUISS - Akademisk Ridkonst

Bugar och bockar*

Svar: Merciiii!!!
Alexandra Wirgart

2014-01-04 @ 20:07:07
URL: http://equiss.webrider.se
Postat av: Emira

Otroligt bra och intressant inlägg!
Är väldigt glad att du fortsatte att blogga (fast på en ny blogg såklart) då jag älskar att läsa dina inlägg och texter. Jag lär mig väldigt mycket av de och håller med Marica om att alla borde läsa och ta åt sig av detta!

Svar: Jätteroligt att höra, tack!
Alexandra Wirgart

2014-01-04 @ 20:45:18
Postat av: Linnea

Har en liten fråga om när hästen lägger sig på bogen. Jag rider aldrig på graman och aldrig gjort heller men när jag jobbar min häst i form och ibland så lägger hon sig liksom och hänger i handen och lägger all tyngd på bogarna, är de samma sak som att dom blir framtunga och hur får man hästen att komma ur det och jobba riktigt? Hon jobbar oftast i en bra form men ibland blir det fel och jag vet inte hur jag ska göra när hon väl blir så. Hon har haft hovledsinflammation pga av att hon lagt för mycket tyngd fram och är lite orolig att hon ska få de igen. Hoppas du kan svara och btw så va det ett otroligt bra inlägg! :)

Svar: Jag skriver ett inlägg om det, för jag tror fler undrar. :)
Alexandra Wirgart

2014-01-06 @ 11:24:27
Postat av: Frida

Väldigt bra skrivet! Man får en helt ny syn och saker man inte förstod förut har du förklarat väldigt bra med bilderna :)

Svar: Jätteroligt att höra! :)
Alexandra Wirgart

2014-01-06 @ 20:18:24
URL: http://fridapluppjakobsson.blogg.se/
Postat av: Lisen

Jag håller med dig i vad du skriver och i många fall jobbas hästar fel m graman. Men för mig beror inte det på gramanen i sig, utan den som rider. Dålig ridning, som finns där även om gramanen inte sitter på.

Svar: Precis så, många använder gramanen i fel syfte. Och det finns ingen hjälptygel i världen som kan gottgöra dålig ridning... Men jag kan känna ibland att vid riktigt bra ridning behövs ingen graman eftersom hästen förstår sin uppgift och med tiden blir stark nog att bära sig rätt. :)
Alexandra Wirgart

2014-01-08 @ 09:10:43
Postat av: Lisen

Håller absolut med dig! Tror att många som rider med graman eller andra "hjälptyglar" ser sig som duktiga, som "klarar av" ett hjälpmedel som bara proffs bör använda. Men för mig är man betydligt mer duktig om hästen jobbar i en bärig form, utan massa krimskrams och med så små signaler som möjligt. Då är det riktig ridning i mina ögon :) tyckte inlägget var väldigt bra och jämförelsen mellan bilderna gjorde det väldigt tydligt.

Svar: Där sa du något! När jag tänker på det så känns det nästan som lite prestige att kunna rida på graman... men jag ser det som dig! En riktigt duktig ryttare är en så bra pedagog att den kan visa hästen utan massa remmar, och det finns det ju massor av exempel på. :)
Alexandra Wirgart

2014-01-08 @ 15:14:39
Postat av: Patricia

Min medryttarhäst har gramantygel då han blir stark på hemvägen.
Jag är själv emot hjälptyglar, men what to do liksom? :p

Svar: Jadu, bra fråga. :) Man får väl försöka vänja bort beteendet, men någonstans ska man börja! :)
Alexandra Wirgart

2014-02-11 @ 13:30:51
URL: http://shiich.blogg.se
Postat av: Reby Söderpalm Löhr

Fyfasen vad glad man blir när man läser såna här nyanserade artiklar som är helt sprängfyllda med kunskap! Vilken fantastisk hästsyn du verkar ha.

Det är så tråkigt att det är okej att utsätta hästar för smärta och obehag för att de är stora och starka djur, när vi hävdar att vi älskar dem och att de är vår största hobby. Så hittar vi på fina ord som att "hjälpa hästen i form" till all utrustning som egentligen bara begränsar dem.

Har du något inlägg, eller kan du tänka dig skriva ett, där du förklarar skillnaden mellan en lång och låg form, och att rida hästen på bogen? :) (alltså, jag är själv införstådd med det men skulle vara kul att läsa ett inlägg om det av dig!)

2015-01-21 @ 22:32:11
URL: http://LiberalDogs.weebly.com/
Postat av: Ebba Carlström

Hej!
Jag har alldrig riktigt förstått vad en graman gör då jag aldrig vart ett fan av hjälptyglar över huvud taget då jag skulle satt dem fel och då skader de ju bara ännu mer.Men nu till saken,tack för en bra förklaring nu hänger jag bra med vad de är och vad de gör. Kommer nog aldrig andvända de ändå =)

2015-01-23 @ 21:50:37
URL: http://allafyrahovar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0